Składniki:
1. Mięso poćwiartowanego królika, (i którzy z tymi zwierzętami żyją w zażyłości mogą eksperymetować z innym mięsem)
2. Włoszczyzna
3. Grzybek suszony (opcjonalnie)
4. Przyprawy: czosnek, cebula, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, ewentualnie przyprawy typu wegeta, magi, kostki rosołowe szczególne grzybowy jeżeli nie daliśmy grzybka suszonego,
5. Zakwas zwany żurem (z mąki żytniej), kupiony lub lepiej własnej produkcji
6. Lyżka mąki ziemiaczanej
7. Ziemniaki
8. Tłuszcz i cebulka do polania ziemniaków
Jak przyrządzić?
Jeżeli mamy suszone grzyby, wieczorem 2-3 sztuki zalewamy zimną wodą.Drugiego dnia poporcjowane mięso królika wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i po zagotowaniu odszumowujemy, dodajemy włoszczyznę (cebulka powinna być opieczona), namoczone grzybki wraz z wodą i wszystkie przyprawy oprócz majeranku. Gotujemy na wolnym ogniu do całkowitej miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z wywaru, możemy go przez chwilę podsmażyć na patelni, chociaż nie jest to konieczne.Wywar przecedzamy dodajemy do niego, delikatnie zlaną z nad osadu, klarowną frakcję zakwasu (można go nawet przecedzić przez gazę lub papierowy filtr do kawy), mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną zimnej wody i całość gotujemy około 5 min. Na koniec dodajemy majeranek, z wywaru do żuru można dodać tylko trochę marchwi pokrojonej dopiero teraz w krążki i pokrojony w paseczki grzybe (jeżeli "wyjściowy").
Potrzebne przybory:
Garnki, nóż, widelec, łyżka cedzakowa, sito
Jak podawać?
Osobno podaje się gotowane ziemniaki, mięso jeśli podsmażone kładziemy obok ziemniaków, trzeba wówczas podać surówkę, a żurk w bulionówkach albo w dużych filiżankach.Klasycznie, choć mniej wikwintnie podaje się ziemniaki polane tłuszczem (najlepiej skwareczki z cebulką), a na drugim głębokim talerzu mięso tylko gotowane, zalane zupą.
Uwagi:
Tak przygotowany żur musi być klarowny i przejrzysty prawie jak rosół, im bardziej świetlisty, tym lepiej. Jego konsystencja musi być nieco zawiesta, troszeczkę "śliska", efekt ten daje podprawienie mąką ziemniaczaną. Smak powinien być zdecydowany, raczej kwaśny, to w/g upodobania, dość pikantny i mocno aromatyczny (czosnek, grzyby, majeranek, warzywa oraz inne przyprawy).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | fatman |