Żur na mięsie - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1. Mięso poćwiartowanego królika, (i którzy z tymi zwierzętami żyją w zażyłości mogą eksperymetować z innym mięsem)
2. Włoszczyzna
3. Grzybek suszony (opcjonalnie)
4. Przyprawy: czosnek, cebula, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, ewentualnie przyprawy typu wegeta, magi, kostki rosołowe szczególne grzybowy jeżeli nie daliśmy grzybka suszonego,
5. Zakwas zwany żurem (z mąki żytniej), kupiony lub lepiej własnej produkcji
6. Lyżka mąki ziemiaczanej
7. Ziemniaki
8. Tłuszcz i cebulka do polania ziemniaków

Jak przyrządzić?

Jeżeli mamy suszone grzyby, wieczorem 2-3 sztuki zalewamy zimną wodą.Drugiego dnia poporcjowane mięso królika wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i po zagotowaniu odszumowujemy, dodajemy włoszczyznę (cebulka powinna być opieczona), namoczone grzybki wraz z wodą i wszystkie przyprawy oprócz majeranku. Gotujemy na wolnym ogniu do całkowitej miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z wywaru, możemy go przez chwilę podsmażyć na patelni, chociaż nie jest to konieczne.Wywar przecedzamy dodajemy do niego, delikatnie zlaną z nad osadu, klarowną frakcję zakwasu (można go nawet przecedzić przez gazę lub papierowy filtr do kawy), mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną zimnej wody i całość gotujemy około 5 min. Na koniec dodajemy majeranek, z wywaru do żuru można dodać tylko trochę marchwi pokrojonej dopiero teraz w krążki i pokrojony w paseczki grzybe (jeżeli "wyjściowy").

Potrzebne przybory:

Garnki, nóż, widelec, łyżka cedzakowa, sito

Jak podawać?

Osobno podaje się gotowane ziemniaki, mięso jeśli podsmażone kładziemy obok ziemniaków, trzeba wówczas podać surówkę, a żurk w bulionówkach albo w dużych filiżankach.Klasycznie, choć mniej wikwintnie podaje się ziemniaki polane tłuszczem (najlepiej skwareczki z cebulką), a na drugim głębokim talerzu mięso tylko gotowane, zalane zupą.

Uwagi:

Tak przygotowany żur musi być klarowny i przejrzysty prawie jak rosół, im bardziej świetlisty, tym lepiej. Jego konsystencja musi być nieco zawiesta, troszeczkę "śliska", efekt ten daje podprawienie mąką ziemniaczaną. Smak powinien być zdecydowany, raczej kwaśny, to w/g upodobania, dość pikantny i mocno aromatyczny (czosnek, grzyby, majeranek, warzywa oraz inne przyprawy).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje4-6 porcji
Kalorycznośćśrednio dużo
Autorfatman

Żur na mięsie: Podobne przepisy

Żur na mięsie: wypróbuj również

Sos do mięsa

... Jeżeli uwielbiasz mięso i szukasz sposobu na to, by było jeszcze lepsze albo nie jesteś wystarczająco przekonana do jedzenia, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, w jaki sposób zrobić ... wyśmienity sos do mięsa. Oprócz najbardziej ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... Obecnie wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa, przechodząc na dietę wegetariańską lub (w bardziej rygorystycznym wydaniu) na dietę wegańską. Czy mięso można bezkarnie wykluczyć z naszego jadłospisu ... bez doznania uszczerbku na zdrowiu? ...

dawno temu

Mięso a dieta dziecka

... Kiedy należy wprowadzić mięso do diety dziecka? Dlaczego należy to zrobić? Jakie gatunki mięsa podawać, w jakiej postaci i ilości? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule poniżej. ... Kiedy należy wprowadzić mięso do diety dziecka? ...

dawno temu

Zdrowe mięso z obniżoną kalorycznością

... Walory zdrowotne mięsa wieprzowego od dawna są przedmiotem krańcowo różnych opinii. Jedni widzą w mięsie znakomite źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych. ... ...

dawno temu

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

... ze składników zapiekanek makaronowych jest mielone mięso. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na jego temat, a także poznasz przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym. ... po przygotowaniu. Innym powodem, dla którego tak ...

dawno temu

Mięso ze smakiem, czyli aromatyczne dodatki

... Jeśli chcemy przekąsić coś na „ząb”, na restauracje nie mamy czasu, a nasz wybór finalnie pada na mięso, warto mieć w domu kilka dodatków, które sprawią, że zwyczajne jego pałaszowanie nabierze niezwykłego smaku. ... Jeśli chcemy przekąsić coś ...

dawno temu

Mięso w sosie

...   Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to umiejętne połączenie smaków. Jak to zrobić, by nie popełnić kulinarnej gafy? ... Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w ...

dawno temu

Dziecko nie chce jeść mięsa

... Mięso w diecie dziecka pojawia się już ok. 7. miesiąca życia i jest niezbędne do pokrycia zapotrzebowania organizmu na żelazo. A co zrobić, gdy dziecko nie je mięsa i za żadne skarby świata nie chce przełknąć nawet odrobinki? ... Mięso w diecie ...

dawno temu

Chcesz ważyć mniej – zrezygnuj z mięsa

... Regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększymy liczby spożywanych kalorii, co udowodniono naukowo. ... Regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie ...

dawno temu

Sosy do mięs

... Często przygotowując mięso na obiad, zastanawiamy się, z czym je podać, by danie nie było za suche. Przyrządzenie sosu to wyższa filozofia, którą nie zawsze chcemy zgłębiać. Otóż nic prostszego ... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę ...

dawno temu

Potrawy z mięsa mielonego

... Jego uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać do szeregu rozmaitych potraw, kreując tym samym bardzo ciekawe dania obiadowe. A bogactwo zastosowań jest naprawdę duże. Mięso mielone w kuchni ... nie ma szansy się zmarnować, bo z ...

dawno temu

Zdrowa dieta bez mięsa

... Jak dowodzą badania naukowe, wegetarianie żyją dłużej. Należy jednak pamiętać, że nie sztuką jest samo wyeliminowanie mięsa z naszej diety. Sztuką jest tak komponować jadłospis, żeby dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych ...

dawno temu

Jedzenie surowego mięsa

... Dania mięsne bez obróbki termicznej to żadna nowość, ale ostatnio zyskały na popularności. Coraz częściej na talerzach gości restauracji lądują befsztyki tatarskie, carpaccio czy sushi. Jakie ryzyko i jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie ...

dawno temu

Co kryje się w MIĘSIE MIELONYM? Uważaj na sztuczki producentów

... Świeże i dobrej jakości mięso mielone powinno mieć jednolity kolor. ... Wydaje ci się, że trudno przekłamać skład mięsa mielonego, a jednak producentom się to udaje. By nie dać się oszukać, warto uważnie czytać etykiety i przyglądać się ...

dawno temu

Sałatki z mięsem

... spędziłoby się cały dzień na zajadaniu samych owoców! Taki sposób odżywiania nie jest jednak zbyt racjonalny, bo nie dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Pomysłem na danie lekkie, ale jednocześnie zapewniające solidną dawkę ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... będziemy przygotowywać, co może nam znacznie utrudnić kulinarne wybory. Zapoznaj się z poszczególnymi rodzajami wieprzowiny i zobacz, jakie potrawy możesz z nich przyrządzić. Rodzaje mięsa ... wieprzowegoZanim zaczniemy wymieniać i ...

dawno temu

Jak zrobić sos do mięs i wędlin?

... Czy zdarza ci się kupować w sklepie sosy do mięs i wędlin? Owszem, są bardzo smaczne, ale ile w nich niezdrowej chemii... Zamiast szpikować się potężnymi dawkami „witamin”  E 139 i innymi tego typu, warto przygotować dipy z domowych, zdrowych ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Jakie mięso będzie najlepsze do tatara?

... Grzegorz Kwapniewski to jeden z najpopularniejszych rzeźników w Warszawie. Oferuje wysokiej jakości wołowinę Salers, Red Angus i Hereford w stekach typu bavette, ribeye i wiele innych rodzajów mięs. ... 1875209 Grzegorz Kwapniewski to jeden z ...

dawno temu

Powiązane Tematy