Składniki:
* 30 dag pieczarek,
* 40 dag sera żółtego,
* paczuszka orzechów włoskich,
* majonez,
* sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Umyte, surowe pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ser żółty tak samo. Dodać pokruszone (nie za drobno) orzechy, majonez, sól i pieprz do smaku. Sałatka jest rewelacyjna.
Jak podawać?
Z wierzchu dobrze przyozdobić czymś zielonym, np. pietruszką i połówkami orzechów. Nie polecam podawać w szklanym naczyniu, bo pieczarki ciemnieją i nie wygląda to za ładnie. Świetnie smakuje z bagietką i wędliną.
Uwagi:
Wbrew pozorom sałatka jest pyszna. Nigdy nikt z moich gości nie domyślił się, że uraczyłam go surowymi pieczarkami.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Małgosia |