Składniki:
- 50 dkg śledzi solonych,
- opakowanie śliwek suszonych,
- pół opakowania rodzynek,
- papryka czerwona konserwowa (według uznania),
- 20 dkg pieczarek (koniecznie świeżych).
Jak przyrządzić?
Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm, paprykę w prążki, śliwkę w paseczki, pieczarki w cienkie talarki.
Mieszamy wszystkie składniki i zalewamy oliwą z oliwek. Zostawiamy na godzinę w lodówce.
Jak podawać?
Na półmisku wyłożonym liśćmi zielonej sałaty, dobrze smakuje z francuską bagietką, mogą być grzanki.
Uwagi:
Smak zaskakujący, ale znalazła już wielu zwolenników wśród moich zanjomych. A sam przepis został przywieziony z Ameryki Północnej.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Lucy |