Francuski sos vinegrette

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4-6 łyżkek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- łyżka octu winnego,
- łyżka soku z cytryny,
- 1 starty ząbek czosnku (może być wiecej),
- łyżeczka musztardy,
- zioła prowansalskie (oregano, bazylia, tymianek, cząber...)

Jak przyrządzić?

Składniki dobrze wymieszać. Najpierw wlać do miseczki oliwę a potem kolejne składniki!!! Dobrze je utrzeć.

Jak podawać?

Sosik nadaje sie do przeróżnych sałatek np. nicejskiej lub makaronowej. Pychotka !!! :D

Uwagi:

Można dodac tabasco lub sos chili do niego jak ktoś lubi ostre potrawy... ;)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
AutorSoleil

Francuski sos vinegrette: Podobne przepisy

Francuski sos vinegrette: wypróbuj również

Powiązane Tematy