Składniki:
- 2 szkl. i łyżka mąki,
- 25 dkg masła roślinnego,
- 12 łyżek oleju,
- 6 lub 7 jaj,
- 1 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka octu lub wódki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- 0,5 szkl. maku,
- zapach waniliowy.
Jak przyrządzić?
Masło roślinne utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Następnie dodać ocet, olej, proszek do pieczenia i zapach waniliowy (wszystko utrzeć).
Wsypać 2 szkl. mąki, wyłożyć pianę ubitą z białek i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na 3 części. Do jednej dodać łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej pół szklanki maku.Do wysmarowanej tłuszczem blachy wyłożyć ciasto białe, potem z kakao, na wierzch z makiem. Po upieczeniu polać polewą kakaową.
Potrzebne przybory:
Mikser.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio |
Autor | madzia |