Składniki:
- schab karkowy (porcje jak na duże kotlety schabowe) 6 porcji,
- 25 dag pieczarek,
- cebula,
- por,
- masło,
- sól,
- estragon.
Jak przyrządzić?
Schab rozbić jak na bardzo cienkie kotlety schabowe (żeby były jak największe); posolic, posypać estragonem.
Pieczarki umyć i pokroić w małe kawałki, udusić na maśle.
Gotowe pieczarki ulożyć na plastrach schabu, zawijać schab cisno jak makowiec, spiąć wykałaczkami.
Pokrojoną w plasterki cebulę i pora zeszklić na niewielkiej ilośći tłuszczu na patelni.
Schab układać cisno w żaroodpornym naczyniu, przykryć cebulą z porem. Zapiekać (juz bez dodawania tłuszczu !) ok 35 min. w temp. 160 stopni (piekarnik elektryczny).
Mozna podawac w całych porcjach na ciepło z ziemniakami lub po wystudzeniu kroić w plasterki i podawać na zimno jako przystawkę (np. z chrzanem). Pycha !!!
Potrzebne przybory:
Tłuczek do mięsa, wykałaczki, żaroodporne naczynie.
Jak podawać?
Na zimno lub na ciepło.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | średnio |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Monika |