Roladki schabowe

Przepis kulinarny

Składniki:

- schab karkowy (porcje jak na duże kotlety schabowe) 6 porcji,
- 25 dag pieczarek,
- cebula,
- por,
- masło,
- sól,
- estragon.

Jak przyrządzić?

Schab rozbić jak na bardzo cienkie kotlety schabowe (żeby były jak największe); posolic, posypać estragonem.
Pieczarki umyć i pokroić w małe kawałki, udusić na maśle.
Gotowe pieczarki ulożyć na plastrach schabu, zawijać schab cisno jak makowiec, spiąć wykałaczkami.
Pokrojoną w plasterki cebulę i pora zeszklić na niewielkiej ilośći tłuszczu na patelni.
Schab układać cisno w żaroodpornym naczyniu, przykryć cebulą z porem. Zapiekać (juz bez dodawania tłuszczu !) ok 35 min. w temp. 160 stopni (piekarnik elektryczny).
Mozna podawac w całych porcjach na ciepło z ziemniakami lub po wystudzeniu kroić w plasterki i podawać na zimno jako przystawkę (np. z chrzanem). Pycha !!!

Potrzebne przybory:

Tłuczek do mięsa, wykałaczki, żaroodporne naczynie.

Jak podawać?

Na zimno lub na ciepło.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćśredni
Porcje6 porcji
Kalorycznośćśrednio
Przybliżony koszt20 zł
AutorMonika

Roladki schabowe: Podobne przepisy

Roladki schabowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy