Składniki:
Hamburgery(kotlety- w sklepie są pakowane po 4 albo 5 sztuk), ser żółty w plasterkach, cebula(najlepsza czerwona, bo jest delikatniejsza i nie wali z pyska jak psu), pomidor, ogórek(gruntowy, kiszony lub konserwowy),sałata, sos(osobiście najbardziej smakuje mi sos do hamburgerów Develey- w takiej szklaneczce lub sos paprykowy lub tez zwykły keczup), bułki(najlepsze są te większe z sezamem, bo nie będą się rozpadać później).
Jak przyrządzić?
Musimy przekroić (sezamowe) bułki-w środek dajemy dwa plastry sera(jedna na gorze, druga na dole/oczywiście nie na sezam tylko w środek[jak zapiekanki]:)))) ). Kładziemy kotlety na talerzu lub papierze do pieczenia(zalecany-lepszy niż folia, bo się nie marszczy i nie zrywa). Włączamy piekarnik i ustawiamy go na 200°C...by się rozgrzał(zalecany jest piekarnik, gdyż tłuszcz z kotletów się wytopi i danie będzie mniej kaloryczne:) ) w tym czasie, gdy to się będzie grzało...to myjemy sałatę, obieramy cebulę, kroimy pomidora i ogórki(wedle uznania...jakie mamy-takie dajemy). Pora włożenia kotletów do piekarnika. Ustawiamy na 120°C (jeśli ktoś woli szybciej je wypiec, to może ustawić na 150°C, ale od razu mówię, że będą twarde...ja polecam trochę wolniej, ale żeby były smaczniejsze). Gdy zauważymy, że kotlety się rumienia (ok. 20 minut pieczenia) to przekładamy je na drugą stronę. Pieką się jeszcze-wkładamy do tych kotletów bułki z serem(nie chodzi o to, by się zapiekły i ser był twardy razem z bułka-komu smakują suchary, niech idzie sobie kupi w sklepie:) ) Nie wyjmujemy kotletów-pieką się razem z bułkami. Mamy jeszcze czas na osuszenie sałaty.(Jeśli ktoś chce bardziej zarumienić bułki...radzę zmienić temperaturę na ok. 200°C-na 20-30 sekund) Wyjmujemy bułki i kotlety z piekarnika. Kładziemy na bułkę kotleta smarujemy sosem, czy keczupem...żeby się trzymało, kładziemy np. ogórka potem sałatę, następnie dajemy sos (Develeya jest gęsty), po sosie dajemy pomidorka, cebulkę. Jeżeli ktoś lubi więcej sosu...to wedle uznania:). Z piwem lub zimnym soczkiem będzie najlepsze:)
Jak podawać?
Na talerzu
Uwagi:
Ważne, by nie przypalić kotletów i nie spalić bułek z serem. Ser musi być mięciutki. Bułki sezamowe będą miękkie-są lepsze od normalnych...no i ładniej wyglądają :) . Może to się wydawać trudne, ale takie nie jest. :)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | Kogo to obchodzi;) |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Bartek |