Składniki:
Ser mascarpone 500g, 2 paczki biszkoptów okrągłych (wrocławskie), 5 żółtek , 3 białka , 5 łyżek cukru pudru, filiżanka kawy, kieliszek amaretto, kakao.
Jak przyrządzić?
Zaparzyć filiżankę kawy (z ok.2 łyżeczek kawy). Odstawić do ostudzenia. Gdy kawa już ostygnie dodać kieliszek amaretto. Żółtka z cukrem pudrem miksować około 5 min. Ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski z masą z żółtek dodać ser mascarpone i chwilę wolno miksować (na najniższym poziomie miksera). Następnie dodać pianę i zamieszać łyżką. Naczynie wyłożyć wcześniej nasączonymi kawą biszkoptami, później masą, i na to znów biszkopty i masa. Na wierzch posypać kakaem (używając sitka. Przykryć folią, włożyć w torebkę foliową i schować na ok. 3 godziny do zamrażarki. Smacznego.
Uwagi:
Amaretto może być,ale nie musi. Najlepszy ser wg mnie to ser firmy Piątnica.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | olga |