Składniki:
2 jajka, łyżka mąki, trochę mleka, kawałek szynki, kilka pieczarek, ser żółty, pomidor, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Jajka miksujemy na lekko puszystą masę. Dodajemy trochę mleka i łyżkę mąki, żeby nieco zagęścić jajka. Solimy i pieprzymy. Następnie dorzucamy pokrojoną na niewielkie kawałki szynkę, takie same kawałki sera żółtego i pomidora oraz plasterki pieczarek (ja wrzucam gotowe ze słoiczka w naturalnej zalewie - surowe trzeba najpierw trochę podsmażyć). Wszystko razem mieszamy i wlewamy na rozgrzaną patelnię (na margarynie wychodzi smaczniejsze). Szybko rozprowadzamy składniki po całej patelni, żeby nie zgrupowały się w jednym miejscu. Smażymy na niewielkim ogniu tak długo, aż całe jajko się zetnie. Potem najtrudniejsze zadanie - przerzucamy na drugą stronę (ja przerzucam całego naleśnika na drugą patelnię, dzięki temu nigdzie mi się nie łamie). Krótko podsmażamy z drugiej strony i danie gotowe.
Potrzebne przybory:
Najlepiej mieć dwie patelnie równej wielkości.
Uwagi:
Smaczne i sycące!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kuchasia |