Składniki:
Sałatka:
6-7 sporych pieczarek, 2-3 pomidory, 2-3 ogórki (kiszone lub konserwowe), mała puszka kukurydzy, kawałek żółtego sera.
Sos:
ocet, oliwa, musztarda, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Pieczarki oczyszczamy i w zależności od upodobań, bądź gotujemy w osolonej wodzie z octem (około łyżki - smak octu nie przechodzi na pieczarki) około 10 minut i ostudzone kroimy, bądź też najpierw kroimy, a potem dusimy na patelni (podobno wtedy pieczarki są bardziej aromatyczne ale i bardziej niezdrowe). W czasie gdy pieczarki się gotują lub duszą kroimy pomidory, ogórki, ścieramy na tarce żółty ser i łączymy to wszystko z kukurydzą. Potem dodajemy do tego pieczarki.Sos: do słoiczka wlewamy 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu, 1 łyżkę musztardy, sól, pieprz (i jeśli ktoś ma ochotę to np. suszoną pietruszkę, tymianek czy oregano), słoiczek zakręcamy i chwilę energicznie potrząsamy aż zawartość będzie wyglądać na gładką emulsję. Polewamy sałatkę sosem. Smacznego!
Uwagi:
Sałatka powstała w odezwie na moje poszukiwania sałatki, w której byłyby pieczarki inne niż polane majonezem:)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | jagoda |