Majonez a zdrowie
ALICJA • dawno temuMajonez dodajemy do sosów, past jajecznych czy sałatek. Często ląduje na kanapkach czy w sałatce. Czy wiesz, z czego zrobiony jest majonez i w jaki sposób wpływa na zdrowie?
Skład majonezu
Podstawowymi składnikami majonezu są: musztarda, olej roślinny, woda oraz żółtka jajek, które zawierają dużo cholesterolu. Jak wiemy, cholesterol wpływa niekorzystnie na naczynia krwionośne, prowadząc do zwężenia ich światła, a przez to do utrudnienia przepływu krwi. Dorosły człowiek w ciągu doby może zjeść ok. 200–300 mg cholesterolu. 10 płaskich łyżek majonezu to całodobowe zapotrzebowanie organizmu na cholesterol. A trzeba pamiętać, że nie samym majonezem żyje człowiek. Dlatego uważaj na zjadane porcje dań z majonezem.
Majonez light
Majonez niskotłuszczowy, czyli typu light, zawiera o 1/3 mniej tłuszczu od zwykłego, co niekoniecznie oznacza mniejszą kaloryczność. Co więcej, zmniejszenie ilości tłuszczu może wpłynąć negatywnie na walory smakowe produktu.
Majonez — kalorie
W 100 ml majonezu znajduje się ok. 750 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze