4 powody, dla których warto jeść miód
JOANNA HIRSZLER • dawno temuIstnieje wiele powodów, dla których miód powinien znaleźć się w twojej diecie. Stanowi on zdrową alternatywę dla cukru i jest doskonałym dodatkiem do śniadania, herbaty, smoothie czy owsianki. Poza tym ten niezwykle słodki w smaku surowiec spożywczy od wielu lat znany jest ze swojego niezwykłego wpływu na organizm ludzki.
Miód jest zdrowszy niż cukier
Zapewne nieraz w ciągu tygodnia masz apetyt na skonsumowanie słodkiego w smaku produktu spożywczego. Jednak zamiast sięgać po niezdrowego batona czy kaloryczne ciastko, przyrządź sobie kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa i miodu lub jogurt naturalny z owocami i miodem.
Jeżeli słodzisz herbatę to zdecydowanie korzystniejsze dla twojego zdrowia będzie zastąpienie cukru miodem. Stanowi on bowiem bogactwo naturalnych, a przede wszystkim zdrowych substancji słodzących.
Miód chroni przed rakiem i chorobami serca
Czy wiedziałaś, że w miodzie znajduje się pokaźna ilość związków biologicznie czynnych, które cechują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi? Na podstawie badań klinicznych wiadomo, że silne działanie przeciwutleniaczy może uchronić człowieka przed chorobami układu krążenia, a nawet nowotworami.
Poza tym miód zawiera w składzie witaminy A, B oraz C, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania wielu procesów zachodzących w organizmie.
Miód leczy choroby gardła
Zapewne nieraz słyszałaś, że łyżka miodu może przynieść ulgę bolącemu gardłu. Zważywszy na to, że miód to produkt całkowicie naturalny i zdrowy, może nawet lepiej zastąpić nim chemiczne leki.
Wiedz również, że złocisty miód zredukuje również uporczywy kaszel. W szczególności tyczy się to miodu gryczanego, który w jednym z badań klinicznych okazał się być równie skutecznym środkiem redukującym kaszel jak niektóre leki.
Miód dostarcza energii
Wielu sportowców dodaje miód do posiłków. W szczególności przed rozpoczęciem aktywności fizycznej. Surowiec ten w szybki sposób dostarcza organizmowi niezbędnej przy wysiłku fizycznym energii. Czy nie uważasz teraz, że warto włączyć do codziennej diety pyszny miód?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze