8 powodów, dla których warto jeść kapustę

10. Kapusta jest niedocenionaKapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto zawrzeć ją w diecie, szczególnie że często jest niedoceniana. Oto główne zalety spożywania kapusty dla zdrowia.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

10. Kapusta jest niedoceniona
Kapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto zawrzeć ją w diecie, szczególnie że często jest niedoceniana. Oto główne zalety spożywania kapusty dla zdrowia.

9. Wzmocnienie odpornościKapusta bogata jest w fitochemikalia, antyoksydanty i witaminę C, która chroni komórki przed uszkodzeniami i toksynami, przez co wzmacnia odporność. Podobnie jak jabłka, kapusta to dobry sposób na zachowanie dobrego zdrowia.
Zdjęcie autorstwa Antara / CC BY

9. Wzmocnienie odporności
Kapusta bogata jest w fitochemikalia, antyoksydanty i witaminę C, która chroni komórki przed uszkodzeniami i toksynami, przez co wzmacnia odporność. Podobnie jak jabłka, kapusta to dobry sposób na zachowanie dobrego zdrowia.

8. Zapobiega chorobom sercaW większości przypadków choroby serca powodowane są zatykaniem się arterii w związku ze zbyt dużą ilością złego cholesterolu. Jedz kapustę, aby temu zapobiec, ponieważ nie zawiera ona cholesterolu tylko błonnik, który pomaga oczyszczać naczynia krwionośne. Można jeść ją gotowaną lub surową, ale naukowcy odkryli, że gotowana na parze ma najlepsze właściwości obniżające cholesterol.
Zdjęcie autorstwa Frank Kovalchek / CC BY

8. Zapobiega chorobom serca
W większości przypadków choroby serca powodowane są zatykaniem się arterii w związku ze zbyt dużą ilością złego cholesterolu. Jedz kapustę, aby temu zapobiec, ponieważ nie zawiera ona cholesterolu tylko błonnik, który pomaga oczyszczać naczynia krwionośne. Można jeść ją gotowaną lub surową, ale naukowcy odkryli, że gotowana na parze ma najlepsze właściwości obniżające cholesterol.

7. Pomaga schudnąć100 gramów kapusty to jedyne 25 kalorii, co czyni z niej idealny dodatek do diet odchudzających. Co więcej, błonnik obecny w kapuście napełnia żołądek na dłużej i zapobiega napadom głodu.
Zdjęcie autorstwa Johanna84 / CC BY

7. Pomaga schudnąć
100 gramów kapusty to jedyne 25 kalorii, co czyni z niej idealny dodatek do diet odchudzających. Co więcej, błonnik obecny w kapuście napełnia żołądek na dłużej i zapobiega napadom głodu.

6. Zapobiega rakowiKapusta ma fitochemikalia, które pomagają zapobiegać rakowi, zmniejszając wpływ karcynogennych ataków na ciało. Kapusta zawiera również glukozynolany, które także mają właściwości zapobiegające nowotworowi.
Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

6. Zapobiega rakowi
Kapusta ma fitochemikalia, które pomagają zapobiegać rakowi, zmniejszając wpływ karcynogennych ataków na ciało. Kapusta zawiera również glukozynolany, które także mają właściwości zapobiegające nowotworowi.

5. Zapobiega zakrzepom krwiWitamina K obecna w kapuście (150 gramów kapusty to 79,3% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę) pomaga zapobiegać zakrzepom krwi.
Zdjęcie autorstwa byrev / CC BY

5. Zapobiega zakrzepom krwi
Witamina K obecna w kapuście (150 gramów kapusty to 79,3% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę) pomaga zapobiegać zakrzepom krwi.

4. Wspomaga mózgKapusta ma wysoką zawartość witaminy K, która zapobiega uszkodzeniu nerwów poprzez wspomaganie produkcji sfingolipidów, które pokrywają i chronią nerwy.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

4. Wspomaga mózg
Kapusta ma wysoką zawartość witaminy K, która zapobiega uszkodzeniu nerwów poprzez wspomaganie produkcji sfingolipidów, które pokrywają i chronią nerwy.

3. Kapusta dobra jest dla kobiet w ciążyKapusta zawiera kwas foliowy, który idealnie nadaje się dla kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega neurologicznym defektom u noworodków. Poza kapustą kobiety w ciąży powinny jeść też inne liściaste warzywa, np. szpinak.
Zdjęcie autorstwa Tobias Lindman / CC BY

3. Kapusta dobra jest dla kobiet w ciąży
Kapusta zawiera kwas foliowy, który idealnie nadaje się dla kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega neurologicznym defektom u noworodków. Poza kapustą kobiety w ciąży powinny jeść też inne liściaste warzywa, np. szpinak.

2. Pomaga leczyć zatwardzenieZatwardzenie następuje, kiedy jedzenie utyka w okrężnicy i może być niezwykle nieprzyjemne. Kapusta ma mnóstwo błonnika, który pomaga pozbyć się tego jedzenia i wspomaga zdrowe wypróżnianie. Nawet jeśli nie masz zatwardzenia, kapusta może pomóc układowi trawiennemu.
Zdjęcie autorstwa Rooey202 / CC BY

2. Pomaga leczyć zatwardzenie
Zatwardzenie następuje, kiedy jedzenie utyka w okrężnicy i może być niezwykle nieprzyjemne. Kapusta ma mnóstwo błonnika, który pomaga pozbyć się tego jedzenia i wspomaga zdrowe wypróżnianie. Nawet jeśli nie masz zatwardzenia, kapusta może pomóc układowi trawiennemu.

1. OstrzeżeniePomimo wielu zalet spożywania kapusty, osoby, które mają problemy z tarczycą muszą jej unikać, gdyż hamuje ona wchłanianie jodyny.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

1. Ostrzeżenie
Pomimo wielu zalet spożywania kapusty, osoby, które mają problemy z tarczycą muszą jej unikać, gdyż hamuje ona wchłanianie jodyny.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Muszki owocówki narażone na alkoholizm Związek ze starszym mężczyzną... Oswajamy się z depresją Jesteśmy uzależnieni od cukru Czosnek zdrowy czy szkodliwy? List do dietetyka Nieinwazyjna naprawa biustu O determinacji i realizowaniu swoich marzeń - z przymrużeniem oka Drogie adidasy nie znaczy dobre adidasy Polacy są biernymi świadkami wypadków Marchewki, ale tylko w całości Jak przejść na wegetarianizm? Sposoby na pokonanie kaszlu