Zdrowy ryż czerwony
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuNa świecie istnieje ponad 8 000 odmian ryżu. To symbol szczęścia i dostatku. Ryż jest częstym dodatkiem do obiadu. Łatwość uprawy i różnorodność odmian sprawiła, że stanowi on główne pożywienie 1/3 populacji na całym świecie.
Mimo że znane są dwa gatunki ryżu uprawnego, to istnieje wiele jego odmian, m.in. w Chinach, Tajlandii, Korei czy Japonii. Kształt ziarenek ryżu pozwala podzielić go na trzy rodzaje: długoziarnisty (grupa indyjska), średnioziarnisty i krótkoziarnisty (grupa japońska). Z każdego z tych typów otrzymuje się ryż o różnych barwach i wartościach odżywczych. Dzieje się tak po odpowiednim oczyszczeniu i przetworzeniu.
Jedną z bardzo zdrowych odmian ryżu jest ryż czerwony, który należy do grupy japońskiej. Oprócz niego w tej samej grupie możemy wyróżnić także ryż kleisty, mleczny, słodki, czarny i wiele innych.
Ryż czerwony ma czerwoną łupinkę. Jest on bardziej kleisty niż łuskany, podobnie jak ryż czarny. Gości na stołach w Tajlandii, na Filipinach, ale można spotkać jego ekologiczną odmianę także w Polsce. Stanowi dodatek do wykwintnych dań oraz deserów z egzotycznymi owocami.
Ceniony jest za niezwykły smak oraz działanie zdrowotne. Do jego leczniczych właściwości należy poprawa wzroku, korzystny wpływ na serce oraz na wygląd skóry, która zyskuje promienność i jędrność. Pomaga w leczeniu duszności, gorączki, kaszlu oraz zatruć. Wzmacnia także odporność organizmu oraz poprawia witalność, co ma decydujący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ponadto jest lekkostrawny, a różnorodność odmian pozwala na urozmaicenie codziennej diety.
Źródło: www.biohurt.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze