Co na odporność?
BEATKA • dawno temuUkład odpornościowy osłabiają różne czynniki, należą do nich: palenie papierosów, złe nawyki żywieniowe, nadużywanie alkoholu, długotrwały stres, napięcia emocjonalne, częste zmiany stref klimatycznych, leczenie antybiotykami. Żeby cieszyć się dobrym zdrowiem, warto przyjrzeć się swojej diecie i pielęgnacji ciała. Dodatkowo należy hartować organizm, pamiętać o szczepieniach ochronnych, warto też jeść naturalne antybiotyki.
Dieta na odporność
Zanim pozwolimy na to, by dopadła nas infekcja, warto przyjrzeć się dokładnie temu, co leży na naszym talerzu. O dietę na zdrowie należy zadbać szczególnie podczas pory zimowej, kiedy coraz częściej sięgamy po zawiesiste zupy, tłuste i smażone potrawy oraz kaloryczne przekąski. Niestety, wybieramy te potrawy zamiast warzyw i owoców. Tymczasem na odporność konieczne są witamina A, witamina C, witaminy z grupy B. Jakie znaczenie mają dla organizmu?
Witamina A uszczelnia błony śluzowe dróg oddechowych, tym samym zapobiega wnikaniu zarazków do organizmu. Poza tym wzmacnia odporność organizmu i pomaga mu walczyć z infekcją, gdy ta rozwinie się na dobre. Źródła witaminy A to: ryby, jajka, mleko, papryka, dynia, morele, szpinak, masło, wątróbka, marchewka, szczypiorek.
Witamina C to kolejna witamina znajdująca się na liście najbardziej pożądanych w walce z infekcjami. Witamina C pobudza komórki odpornościowe oraz usprawnia działanie białych ciałek krwi. Poza tym uszczelnia naczynka krwionośne. Pomaga odzyskać drożność dróg oddechowych. Witaminę C można znaleźć w owocach cytrusowych, żurawinie, aronii, brokułach, natce pietruszki, rzepie.
Witaminy z grupy B łagodzą skutki uboczne niektórych leków oraz wzmacniają układ odpornościowy. Witaminy z grupy B znajdują się w mięsie, rybach, produktach pełnoziarnistych, orzechach, warzywach. Oprócz witamin, należy zadbać o to, by nasze posiłki były bogate w minerały. Szczególne znaczenie mają cynk i żelazo. Cynk zmniejsza objawy grypy i przeziębienia. Źródła cynku to: polędwica wołowa, wątróbka, kasza gryczana, pestki dyni i słonecznika, czosnek, fasola, kapusta, ostrygi, pieczywo razowe. Niedobory żelaza są przyczyną anemii. Żelazo znajduje się w fasoli, grochu, brokułach, szpinaku, krewetkach, płatkach śniadaniowych, soi, jajkach.
Hartowanie organizmu
W profilaktyce zdrowia ważna jest pielęgnacja ciała. Pod tym pojęciem rozumie się, w tym przypadku, strój odpowiedni do panujących warunków pogodowych oraz zabiegi higieniczne. Wychłodzenie organizmu jest w równym stopniu niebezpieczne jak przegrzanie. Dlatego warto zadbać o to, by strój był przewiewny i umożliwiał prawidłową cyrkulację powietrza. Żeby zadbać o właściwą higienę, a jednocześnie hartować organizm, należy brać kąpiele na przemian ciepłe i zimne.
Warto wykorzystać zdrowotne właściwości aloesu. W aptekach dostępne są preparaty aloesowe w postaci soków, syropów, tabletek. Wyciąg z miąższu aloesu wzmacnia układ odpornościowy poprzez zwiększenie ilości przeciwciał w organizmie. Preparaty z aloesu są polecane w profilaktyce oraz jako terapia wspomagająca leczenie istniejących już infekcji.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze