Składniki:
Farsz: 1 kilogram mięsa mielonego(dałam wieprzowe), pół kilograma kapusty kiszonej, pół kilograma pieczarek, 6 dużych cebul, ząbek czosnku, przyprawy wg uznania (maggi, Vegeta, pieprz, sól), pół kostki masła, 2 jajka,
Nie podaję przepisu na naleśniki, bo ja je robię "na oko", a myślę, że każdy ma na nie swój przepis.
Jak przyrządzić?
Mięso smażyłam z dwiema cebulami, doprawiłam do smaku. Kapustę kiszoną podgotowałam (była lekko twarda), odcedziłam i poszatkowałam drobniutko. Pieczarki starłam na tarce (grube oczka), dodałam resztę cebuli (cienko pokrojonej, zmiażdżony czosnek i usmażyłam na maśle, porządnie doprawiając do smaku. Dodałam mięso i kapustę i poddusiłam kilka minut. Odcedziłam. Gdy farsz wystygł, dodałam dwa jajka, mieszając wszystko dokładnie. Na zimne naleśniki dałam po półtorej łyżki farszu, ale na sam środek, tak, by boki można było złożyć do środka. Zawinęłam delikatnie, obtoczyłam w lekko posolonym jajku i bułce tartej i smażyłam chwilkę, na głębszym oleju. Smacznego!!
Uwagi:
Krokiety zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy i wyszły naprawdę pyszne! Farsz był soczysty, a naleśniki chrupiące. Zauważyłam, że naleśniki muszą być blade, zimne i naprawdę cienkie, żeby się nie "połamały" przy zawijaniu. Wszystko zajęło mi 1,5 godzinki i zrobiłam ponad 20 krokietów.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 25 |
Autor | Fantazja |