Składniki:
2,5 szklanki maki (może być krupczatka), 1 szklanki cukru, 1 kostka masła, 1 jajko, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody.
Bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, czekolada gorzka, kokos, migdały, kakao (według uznania).
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko, sól i jeszcze chwilę ucierać. Wsypać mąkę, sodę i porządnie zagnieść. Podzielić ciasto na 3 części, jeśli chcesz mieć ciastka o różnych smakach, i dodać do: 1. ok. 10 dag kokosu, 2. ok. 1 szk. zmielonych orzechów włoskich, 3. garść rodzynek i 4 kostki pokruszonej gorzkiej czekolady. Każdą z części jeszcze raz zagnieść z dodatkami. Na posmarowaną olejem lub innym tłuszczem blaszkę nakładać z kolejnych ciast, lekko spłaszczone kuleczki o średnicy maks. 3 cm w sporej odległości od siebie. Wkładać do nagrzanego piekarnika o temp. 200 stop. i piec 15 min. Po wyjęciu poczekać 10 min i dopiero zdejmować z blaszki. Można tez zrobić wersję kakaową i dodać do 1 części np. 1 łyżeczkę kakao i pokruszone płatki migdałów.
Uwagi:
Powinno wyjść ok. 60 ciasteczek. Kulki z ciasta powinny być w sporej odległości od siebie, bo w czasie pieczenia podwajają swoją średnicę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Halina |