Składniki:
4 szklanki mąki pszennej,
6 żółtek,
1 opakowanie serka homogenizowanego,
2 łyżki masła,
1 łyżka ocet,
1 szklanka cukru pudru,
2 litry oleju kujawskiego,
szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Z mąki, masła, żółtek, serka homogenizowanego, octu i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Ciasto robimy tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Kiedy ciasto jest gotowe, zrobić z niego kulę. Ciasto zawijamy w czystą ściereczkę i w jednorazową folii wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. To ważne, bo dzięki tej czynności faworki będą bardziej kruche. Po wyjęciu dzielimy ciasto na kilka kawałków i każdy z nich dokładnie wałkujemy. Rozwałkowane płaty kroimy ostrym nożem na paski szerokości ok. 3 cm i długości kilkunastu cm. Środek każdego paska przecinamy nożem wzdłuż (1,5 cm) i przez powstałą dziurkę przeciągamy jeden z końców paska, tworząc zawijas. Tak przygotowane faworki smażymy w głębokim i rozgrzewamy tłuszcz. Kiedy tłuszcz będzie już bardzo gorący wrzucamy do niego faworki. Smażymy na średnim ogniu. Smażymy 3 minuty, pamiętając, że w środku smażenia należy faworki delikatnie obrócić na drugą stronę. Kiedy się zezłocą wyjmujemy je i kładziemy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy wystygną, gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem przez sitko.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | EWELINA |