Składniki:
250 dkg mąki, 250 dkg masła (wystarcza kostka masła 200 dkg), 250 dkg sera białego, 1 cukier waniliowy, cukier puder, 3-4 jabłka.
Jak przyrządzić?
Ser należy zmielić. Następnie zagnieść ciasto z mąki, sera zmielonego, masła i cukru waniliowego. zagniecione ciasto ułożyć na folii aluminiowej i odstawić na ok. 30 minut do lodówki. W tym czasie obrać jabłka. Pokroić je w łódeczki (ok. 1 cm szerokości) i pozbyć się gniazd nasiennych. (Łódeczki z jabłek można pokropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.) Po określonym czasie wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować na grubość ok 5 mm. Szklanką wyciąć z ciasta kółka jak na pierożki. Jabłka położyć na jednej stronie kółeczek i zawinąć (podobnie jak farsz pierożkowy :P) zakleić tylko w rogach, tak aby jabłko było widać. Wstawić na 25-30 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Najlepiej piec ciasteczka na blaszce wysmarowanej masłem.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mielenia.. lub inny tego typu przyrząd
Jak podawać?
Do kawy, herbaty. Ciasteczka nie są bardzo słodkie.
Uwagi:
Cukrem pudrem posypać dopiero po ostygnięciu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ok. 40 |
Autor | lola |