Gdy na straganach nęcą ostatnie śliwki, warto poświęcić chwilę na przygotowanie kruchego ciasta ze śliwkami. Jesień jest przecież po to, by umilać sobie coraz chłodniejsze dni. Najprostsze kruche ciasto ugniata się 5 minut. Cała praca przy jego przygotowaniu zajmuje kwadrans. Reszta czasu upływa na czekaniu, aż zapach pieczonego ciasta wypełni całe mieszkanie, a placek będzie gotowy.
Składniki:
¾ kg śliwek (najlepiej węgierek),
pół kg mąki,
1 żółtko,
25 dag masła,
2 jajka,
niepełna szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka bułki tartej.
Jak przyrządzić?
Śliwki myjemy, dzielimy na połówki, pozbawiamy pestek, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy.
Z zimnego masła odejmujemy łyżeczkę (będzie nam potrzebna do wysmarowania formy do pieczenia), siekamy z mąką, jajami, żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym.
Wyrabiamy na gładką masę i robimy z niej kulę.
Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Formę smarujemy odrobiną masła i posypujemy bułką tartą.
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części.
2 z nich rozwałkowujemy na grube płaty i wykładamy nimi formę, pamiętając także o brzegach, trzecią część chowamy znowu do lodówki.
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut.
Po upieczeniu wystawiamy ciasto, by trochę wystygło.
Pokrywamy je połówkami śliwek.
Pozostałe ciasto ścieramy na grubej tarce i posypujemy nim śliwki.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
Jak podawać?
Podajemy, gdy ostygnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |