Składniki:
CiastoI: 8 jajek, 15dag margaryny, 20dag cukru pudru, 10dag miodu sztucznego, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 30dag maku sparzyć i zemleć, 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
CiastoII: 5 białek, 1szkl. cukru, 15dag kokosu, trochę proszku do pieczenia, sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
CiastoI: Margarynę utrzeć z cukrem i letnim miodem, dodawać po 1 żółtku, kakao, zmielony mak, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, na koniec pianę z białek.
Wyłożyć na blachę na to placek kokosowy.CiastoII: Zrobić jak biszkopt. Upiec.
Masa: Ugotować krem z 1/2 litra mleka.1 masło, 2 galaretki czerwone, 1 szkl. wody.Masło utrzeć dodać stopniowo zimny krem. Do utartej masy wlać galaretki ostudzone i gęstniejące.
Dodatkowo: 1 puszka ananasów, delicje, wódka, 3 galaretki agrestowe.
Przełożenie placka: Ciasto makowo-kokosowe - 1/2 masy - ananasy - 1/2 masy - delicje maczane w wódce - zalewamy galeretkami.
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody.
Potrzebne przybory:
Garnek, trzepaczka, mikser, miska, łyżka drewniana.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | wymagający |
Autor | Ala |