Składniki:
Golonka peklowana, liść laurowy, ziele angielskie, cebula, majeranek, marchew, seler, mąka, śmietana, ocet, Vegeta, cukier.
Jak przyrządzić?
Zrobić wywar z peklowanej golonki - potem dodać obrane warzywa, dorzucić listek laurowy, ziele angielskie (około 3 kuleczek) łyżeczka Vegety (trzeba najpierw spróbować wywaru. Peklowana golonka ma już sól w sobie:-)) jak warzywka będą miękkie dodać octu, zrobić zaklepkę z maki i śmietany (to już na oko - zależy jak kto lubi gęstość i kwaśność zupki), a na końcu posypać majerankiem.
Jak podawać?
U mnie w domku zajadymy się barszczem białym z pyzami ziemniaczanymi z mięskiem..... miód w gębie :-)))
Uwagi:
Kiedy goloneczki się podgotują wsadzam je do piekarnika ze startą marcheweczką i podpiekam na brązowy kolorek, podlewam troszkę wywarem (potem robię z niego sosik chrzanowy), do tego kapustka zasmażana, kluseczki lub ziemniaczki i drugie danie gotowe!!!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | alis |