Składniki:
Zaczynam od 2 szklanek mąki. Drożdże (te gotowe w małych saszetkach), sól morska (łyżeczka od herbaty), brązowy cukier (łyżeczka od herbaty), oliwa z oliwek (łyżka od zupy), 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, czasami jak mnie poniesie to do ciasta dodaje zioła (oregano, natka, czosnek w proszku, koperek, prowansalskie, ...) ciasto paprykowo-koperkowe, ciasto grzybowe.
a, zresztą co kto lubi.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki trzeba wymieszać, a potem ugnieść i w zależności jakie mamy ciasto za suche dodać troszkę wody za bardzo się lepi dosypać mąki i kropelkę oliwki. Teraz nasze ciacho przykrywamy i odstawiamy na 20 min. (troszkę urośnie). Następnie formujemy placek (mały, duży, gruby, cienki) jaki kto lubi nakłuwamy placek widelcem (nakłuwanie zapobiega wyrastaniu) i smarujemy sosem.
Sos:
Najszybciej i najprościej to koncentrat pomidorowy zmieszać z niewielką ilością ciepłej wody, oliwy z oliwek i z ziołami (jakie kto lubi) oregano i granulowany czosnek, koperek, ... (sos ma być gęsty). A teraz układamy w kolejności wędlina (salami, szynka, kiełbasa, ...)pieczarki, papryka, oliwki zielone i czarne, kapar, ser (żółty trzemy na tarce lepiej się topi, natomiast pleśniaka kruszymy).Na koniec posypujemy obficie oregano i NIE ! smarujemy naszym sosikiem, sosik po wyjęciu (może się przypalić i brzydko wygląda). W zasadzie to nasza pizzunia jest tylko naszą fantazją ograniczona.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | pinecha |