Składniki:
Na mus: 1 kg jabłek, puszka brzoskwiń, garść rodzynek, łyżka miodu, łyżeczka cynamonu, cukier waniliowy (opakowanie).
Na ciasto: kostka masła, 3 szklanki mąki, opakowanie proszku do pieczenia (małe), szklanka cukru pudru, cukier waniliowy (opakowanie), 6 jaj2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany.
Jak przyrządzić?
MUS. Jabłka obrać, wykroić gniazda, pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce.Na patelni rozgrzać zalewę z brzoskwiń i smażyć jabłka. Przez 10-15 min. pod przykrywką po tym czasie dodać miód i co jakiś czas przemieszać aż płyn zmniejszy swoją objętość. Dodać brzoskwinie rozdrobnione na papkę, dodać cynamon, przemieszać, jeszcze chwilę trzymać na ogniu.
CIASTO: miękkie masło połączyć z mąką, cukrem i proszkiem. Do dobrze połączonych składników dodać śmietanę i 6 żółtek. Wyrobić na jednolitą masę. Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5-1 cm. Na wysmarowaną tłuszczem i posypanej bułką tarta formie wykładamy 34 ciasta formując wyższe brzegi. Wykładamy mus. Ubijamy pianę z białek z 2 łyżkami cukru pudru. Wylewamy na ciasto pianę i przykrywamy płatami pozostałego ciasta. Pieczemy około 45 min.
Jak podawać?
Podawać zimne z bitą śmietaną.
Uwagi:
Jeżeli ciasto jest zbyt luźne wkładamy je do lodówki na około godzinę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-10 porcji |
Autor | anastoria |