Składniki:
200 gram mąki tortowej, 50 gram mąki ziemniaczanej, 1/2 opakowania małego proszku do pieczenia, 1 cytryna, 125 gram cukru, 2 jajka, 125 gram rozpuszczonego masła.
Jak przyrządzić?
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, sok z cytryny i połowę skórki. Dobrze wymieszać i dodać do mąki z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Potrzebne przybory:
Keksówka, tarka, mikser.
Jak podawać?
Wystudzone ciasto można polukrować (200 gram cukru pudru utrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny lub gotowym lukrem Gellwe).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | millka101 |