Składniki:
Mięso z kurczaka (filet, gulaszowe), kapusta pekińska, serek naturalny, przyprawa tzatziki, przyprawa kebab-gyros, ketchup, trochę majonezu, placki do tortilli.
Jak przyrządzić?
Filet z piersi kroimy w paseczki wielkości małego palca. Wrzucamy na patelnie, smażymy. W trakcie smażenia odlewamy wodę i ponownie stawiamy na gazie (bez pokrywki). Gdy mięso jest porządnie usmażone, wyłączamy gaz i wsypujemy sporą ilość przyprawy kebab-gyros. Mieszamy. Kapustę pekińską kroimy do miski dodajemy trochę majonezu, sól, pieprz, może być trochę startej marchewki. Mieszamy. W oddzielnej miseczce mieszamy przyprawę tzatziki z serkiem naturalnym (jest lepszy od jogurtu bo bardziej gęsty). Placki wkładamy na talerz (po jednym) i włączamy na sekundkę do mikrofali, by było ciepłe i miękkie. Po wyjęciu na placek polewamy ketchup(na środek), kładziemy mięso, pekinkę i na koniec serek tzatziki. Zwijamy placek. Gotowe.
Uwagi:
Robiąc sos tzatziki proponuję próbować żeby nie wyszedł za ostry, tym bardziej że przyprawa do mięsa jest pikantna.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Sylwia |