Składniki:
Pół paczki makaronu (świderki,kokardki), puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 świeża papryka (z zieloną dobrze smakuje), pomidorki koktajlowe (ok.10 szt,), korniszony (też ok. 10 szt. lub więcej jak ktoś lubi), mała cebulka (może być czerwona), ząbek czosnku, 3-4 łyżki majonezu, łyżka oliwy z oliwek, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente (żeby nie był za miękki. Czekam, aż przestygnie i dodaję do niego rozdrobnionego tuńczyka, ogórki, paprykę i pomidorki kroję w kostkę, cebulę siekam bardzo drobno, a czosnek przeciskam przez praskę, dodaję wszystko razem i mieszam. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję oliwę i majonez. Na początek radzę dodać mniej i spróbować czy będzie lepsze.
Potrzebne przybory:
Garnek do gotowania, miska + łycha do mieszania.
Jak podawać?
Jak każdą potrawę, na talerzu ;) najlepiej schłodzoną, smakuje najlepiej. Dobry dodatek zamiast ziemniaków i surówki do mięs ;]
Uwagi:
Sałatka ekspresowa :) smakuje wszystkim!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-7 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | SoNja |