Grysikowiec - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
1/2 kg maki, 150 g cukru pudru, 70 g masła, 70 g miodu, 1 łyżeczka sody, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka.
Masa:
2 szklanki mleka, 3 łyżki kaszy manny, 1 cukier waniliowy, 200 g masła, 200 g cukru pudru, 1 jajko, 1 żółtko.
Ponadto:
Aromat rumowy, powidła śliwkowe.

Jak przyrządzić?

Wykonanie ciasta:
Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec 3 placki. Piec ok. 10 min. w 180.
Wykonanie masy:
Ugotować na mleku kasze manną dodając cukier waniliowy. Pozostałe składniki utrzeć dodając jajko, żółtko oraz przygotowaną i ostudzoną kaszę. Ucierać, a na końcu dodać aromat rumowy.
Wykończenie ciasta:
Placki przełożyć powidłami oraz masą. Owinąć w papier, aby ciasto było pulchne. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Uwagi:

Najlepszy po 2 dniach :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Autorwenia

Grysikowiec: Podobne przepisy

Powiązane Tematy