Składniki:
Ciasto:
1/2 kg maki, 150 g cukru pudru, 70 g masła, 70 g miodu, 1 łyżeczka sody, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka.
Masa:
2 szklanki mleka, 3 łyżki kaszy manny, 1 cukier waniliowy, 200 g masła, 200 g cukru pudru, 1 jajko, 1 żółtko.
Ponadto:
Aromat rumowy, powidła śliwkowe.
Jak przyrządzić?
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec 3 placki. Piec ok. 10 min. w 180.
Wykonanie masy:
Ugotować na mleku kasze manną dodając cukier waniliowy. Pozostałe składniki utrzeć dodając jajko, żółtko oraz przygotowaną i ostudzoną kaszę. Ucierać, a na końcu dodać aromat rumowy.
Wykończenie ciasta:
Placki przełożyć powidłami oraz masą. Owinąć w papier, aby ciasto było pulchne. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Uwagi:
Najlepszy po 2 dniach :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | wenia |