Składniki:
Na ciasto:
1 szklanka maki, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 średnie jabłka. Poza tym trochę margaryny i tartej bułki do wysmarowania i posypania formy. Na koniec cukier puder do posypania gotowego ciasta.
Jak przyrządzić?
Przygotować formę, obrać jabłka, oczyścić z pestek i pokroić w "ósemki". Ułożyć w formie. Można posypać cynamonem, ale jeśli ktoś nie lubi smaku cynamonu, to nie trzeba. Włączyć piekarnik i nastawić na 180 stopni. Do miski dodać wszystkie składniki na ciasto i miksować 3 minuty, aż masa będzie puszysta. Wylać na jabłka i wstawić na 45 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Jak podawać?
Szybko, bo jest pyszne.
Uwagi:
To ciasto jest dobre dla początkujących, ale również dla mało cierpliwych łasuchów:-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | alexa |