Składniki:
600 g piersi z kurczaka, 100 g białego ryżu, puszka ananasa, 0,5 l bulionu z kurczaka (może być z kostki), 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju, 100 g orzeszków ziemnych niesolonych lub nerkowców. Przyprawy: 1 płaska łyżeczka cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz oraz opcjonalnie 1 łyżka tartego imbiru.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy w krążki, czosnek przeciskamy przez praskę. Piersi kurze dzielimy na kawałki "na jeden kęs". Rozgrzewamy olej i przysmażamy na nim cebulę, czosnek i imbir. Kiedy cebula będzie miękka wsypujemy wszystkie przyprawy i smażymy razem jeszcze chwilę. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy 3-4 min., cały czas mieszając. Wyjmujemy kurczaka i odkładamy na talerz. Do przysmażonej cebuli wlewamy bulion, wsypujemy ryż i gotujemy 10-15 min. W tym czasie na patelni z 1 łyżką oleju prażymy orzeszki, uważając, by się nie przypaliły. Kiedy ryż będzie już prawie miękki, dodajemy wcześniej usmażone kawałki mięsa i pokrojonego na kawałki ananasa. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy. Na talerzu każdą porcję posypujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi
Uwagi:
Danie jest przepyszne, o jego smaku decyduje zwłaszcza idealnie dobrana mieszanka przypraw oraz dodatek orzeszków ziemnych.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | Kasiulaa87 |