Składniki:
marchewki 2, pietruszki 2, mały por, cebula, seler 1, kalafior, 2 kostki rosołowe, ziarenka smaku łyżeczka, pieprz ziołowy łyżeczka, pieprz czarny troszkę, trochą świeżo zmielonego pieprzu, zielenina, ziemniaki, zupa w proszku Jarzynowa Winiary, mięso na wywar (ja daję drób).
Jak przyrządzić?
Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa, różyczki kalafiora, kostki rosołowe. Dodajemy pieprze oraz mięso. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Potem wyjmujemy mięso i gotujemy aż kalafior będzie pół miękki. Gdy kalafior będzie pół miękki, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków oraz kalafiora. Potem dodajemy zupę w proszku i gotujemy ok 10 minut. Posypujemy zieleniną i ewentualnie dodajemy ziarenka smaku. Gotowe.
Uwagi:
Zamiast kalafiora mogą być brokuły, kapusta biała.Zamiast zupy w proszku śmietana do zup, wtedy tylko więcej przyprawiamy zupę.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Autor | caaaapri |