Kotlety rybne (autor Marcin)

Przepis kulinarny

Składniki:

1/2 kg ryby (obiad na dwie osoby), 1 bułka sucha, bułka tarta, 1 cebula średnia, łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki, jajko, pieprz, sól, oliwa.

Jak przyrządzić?

Rybę mielimy w maszynce do mielenia mięsa (rybę można wcześniej wyfiletować, ale nie trzeba i tak zostanie zmielona), moczymy bułkę w wodzie i także mielimy ją w maszynce, oczywiście po odciśnięciu wcześniej wody, dodajemy drobno posiekanej cebulki i natki pietruszki, dodajemy rozbełtane jajko, w zależności od konsystencji dodajemy bułki tartej, gdyby okazała się za rzadka, dla smaku dodajemy sól i pieprz wedle uznania, ja robię takie bardziej wyraziste i wszystkim smakuje, wszystko mieszamy, po wymieszaniu zamoczonymi w wodzie dłońmi formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej i wkładamy na mocno rozgrzaną patelnię z oliwą, po 2 minutach zmniejszamy temperaturę i pieczemy średnio 10 - 12 minut po jednej stronie, dolewamy świeżej oliwy, podnosimy temperaturę i po minucie przerzucamy kotleciki na drugą stronę, po czym po dwóch minutach ponownie zmniejszamy temperaturę, pieczemy jeszcze około 10 - 12 minut. Polecam do tego ziemniaczki oraz sałatkę z pomidorów i cebulki. Smacznego.

Potrzebne przybory:

Patelnia, głęboka miska.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania20 min.
Porcje2
Przybliżony koszt10 zł
AutorMarcin

Kotlety rybne (autor Marcin): Podobne przepisy

Kotlety rybne (autor Marcin): wypróbuj również

Powiązane Tematy