Składniki:
1/2 kg ryby (obiad na dwie osoby), 1 bułka sucha, bułka tarta, 1 cebula średnia, łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki, jajko, pieprz, sól, oliwa.
Jak przyrządzić?
Rybę mielimy w maszynce do mielenia mięsa (rybę można wcześniej wyfiletować, ale nie trzeba i tak zostanie zmielona), moczymy bułkę w wodzie i także mielimy ją w maszynce, oczywiście po odciśnięciu wcześniej wody, dodajemy drobno posiekanej cebulki i natki pietruszki, dodajemy rozbełtane jajko, w zależności od konsystencji dodajemy bułki tartej, gdyby okazała się za rzadka, dla smaku dodajemy sól i pieprz wedle uznania, ja robię takie bardziej wyraziste i wszystkim smakuje, wszystko mieszamy, po wymieszaniu zamoczonymi w wodzie dłońmi formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej i wkładamy na mocno rozgrzaną patelnię z oliwą, po 2 minutach zmniejszamy temperaturę i pieczemy średnio 10 - 12 minut po jednej stronie, dolewamy świeżej oliwy, podnosimy temperaturę i po minucie przerzucamy kotleciki na drugą stronę, po czym po dwóch minutach ponownie zmniejszamy temperaturę, pieczemy jeszcze około 10 - 12 minut. Polecam do tego ziemniaczki oraz sałatkę z pomidorów i cebulki. Smacznego.
Potrzebne przybory:
Patelnia, głęboka miska.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Marcin |