Składniki:
Ciasto:
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka), 150g cukru pudru, 50g mąki pszennej, 50g mąki ziemniaczanej.
Masa:
500 g serka Mascarpone), 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka), 50 g cukru pudru.
Galaretka:
200 ml soku z róży (takiego do rozpuszczenia w wodzie lub do herbaty), może być również sok z dzikiej róży i maliny, 100 ml wody, żelatyna.
Dodatkowo:
200 ml ponczu różanego (100ml konfitury z róży zmieszanej ze 100ml wina różowego).
Dekoracja:
Najlepiej świeże płatki dzikiej róży, ale ponieważ jest dostępna tylko w określonym sezonie, można dobrać inną, dowolną dekorację.
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Sos z róży zmieszać z wodą i podgrzać. Dodać żelatyny w proporcji dwa razy takiej jak w instrukcji i dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia, kiedy galaretka zacznie tężeć. Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Połączyć ją z utartymi żółtkami a następnie bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy i piec przez około 30 minut na złoty kolor, aż wierzch ciasta będzie złoty i chrupiący.Odstawić do całkowitego ostudzenia. Żółtka ucierać z cukrem pudrem przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana. Ucierać dalej powoli dodając serek. W drugiej misce ubijać białka przez około 5 minut, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Połączyć pianę z masą serową delikatnie mieszając. Ciasto przeciąć na dwie części. Wstawić spód z powrotem do tortownicy i nasączyć. Nałożyć połowę masy serowej i wyrównać do brzegów tortownicy, aby galaretka nie przeciekła. Wstawić na chwilę do lodówki, aby masa serowa trochę stężała. Na masę serową wylać tężejącą galaretkę i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto nasączyć i przykryte włożyć do lodówki na dłużej (min. 2 godziny, a najlepiej zostawić przez noc), aby tort całkowicie stężał i aby dało się obsmarować resztą masy serowej. Na koniec wyjąć tort z tortownicy i obsmarować pozostałą masą serową i udekorować. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Foremka:Tortownica 20 cm.
Jak podawać?
Podawać schłodzony, prosto z lodówki. Doskonale smakuje z różowym winem.
Uwagi:
Niestety nie mogę umieścić zdjęcia, ale jeżeli ktoś chce, to mogę wysłać na maila.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8-10 |
Autor | qroqiet |