Składniki:
4 ziemniaki, 3 marchewki, 1 cebula duża, 2 cukinie żółte średniej wielkości (obowiązkowo żółte), mięso na zupę-mały kawałek, 1 łyżeczka masła, sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, szafran, papryka czerwona słodka, zielona pietruszka.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki, marchew pokroić w dużą kostkę, ugotować na mięsnym wywarze dodając liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz czarny pieprz.Cukinię żółtą pokroić w talarki, cebulę w kostkę i usmażyć najlepiej w woku dodając 1 łyżeczkę masła. W trakcie smażenia cukinię i cebulę posypać 1 łyżeczką kurkumy, dodać kilka płatków szafranu, posypać czerwoną papryką, dodać troszkę soli. Cukinia powinna być lekko przypieczona. Gdy zupa jest już gotowa, dodać usmażoną cukinię z cebulą i gotować jeszcze 3 minuty. Zupa powinna być dosyć gęsta, następnie należy ją zmiksować na gładki krem. Pokroić pietruszkę i dodać do zmiksowania, doprawić magi, solą i pieprzem do uzyskania wyraźnego smaku.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | beti |