Składniki:
1l spirytusu, 1-1,5 kg cytryn, 6 szklanek wody, 2 szklanki cukru.
Jak przyrządzić?
Cukier rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać sok z wyciśniętych cytryn, bez pestek, można dodać miąższ, następnie dodajemy spirytus, wszystko bardzo dobrze wymieszać, wstrząsnąć, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć, przechowywać w miejscu zaciemnionym, chłodnym no i oczywiście z dala od dzieci. Cytrynówka najlepiej smakuje po 3-4 tygodniach.
Potrzebne przybory:
Duży garnek bądź baniak, butelki.
Jak podawać?
Schłodzoną lub ze Spritem również schłodzonym.
Uwagi:
Nie polecam używania soku z cytryn z butelki (wyjdzie ohydny smak). Można dodać kilka saszetek cukru waniliowego dla zmiany smaku. Cytrynówkę przechowywać w butelkach SZKLANYCH (inaczej przejdzie plastikiem).
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Porcje | 3l |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | djzabex |