Cytrynówka (autor djzabex) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1l spirytusu, 1-1,5 kg cytryn, 6 szklanek wody, 2 szklanki cukru.

Jak przyrządzić?

Cukier rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać sok z wyciśniętych cytryn, bez pestek, można dodać miąższ, następnie dodajemy spirytus, wszystko bardzo dobrze wymieszać, wstrząsnąć, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć, przechowywać w miejscu zaciemnionym, chłodnym no i oczywiście z dala od dzieci. Cytrynówka najlepiej smakuje po 3-4 tygodniach.

Potrzebne przybory:

Duży garnek bądź baniak, butelki.

Jak podawać?

Schłodzoną lub ze Spritem również schłodzonym.

Uwagi:

Nie polecam używania soku z cytryn z butelki (wyjdzie ohydny smak). Można dodać kilka saszetek cukru waniliowego dla zmiany smaku. Cytrynówkę przechowywać w butelkach SZKLANYCH (inaczej przejdzie plastikiem).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Trudnośćbardzo trudny
Porcje3l
Przybliżony koszt30 zł
Autordjzabex

Cytrynówka (autor djzabex): Podobne przepisy

Cytrynówka (autor djzabex): wypróbuj również

Powiązane Tematy