Składniki:
Polędwiczki wieprzowe 2-3 sztuki, 2 cebule, ząbek czosnku (lub kostka czosnkowa, lub czosnek granulowany), 3 szklanki rosołu, 300 g sera Dor Blue, masło (50g), mąką (3-4 łyżki), 20-30 ml, żubrówki (lub innej wódki), pieprz, sól, olej.
Jak przyrządzić?
Sos:
Do gotującego się rosołu wrzucamy pokrojony ser Dor Blue i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy pieprz, czosnek i wódkę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Sos jest raczej lejący, w celu zagęszczenia w miseczce rozgniatamy masło z mąką, dodajemy i znów mieszamy. Sos zgęstnieje (w razie czego czynność można powtarzać). Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy, przyprawiamy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, na patelni podgrzewamy olej, cebulę smażymy aż do uzyskania złotego koloru. Na tej samej patelni smażymy polędwiczki do uzyskania złoto-brązowego koloru. Usmażone mięso i cebulę przekładamy do większego naczynia, zalewamy sosem i wszystko razem dusimy pod przykryciem 10-15 minut.
Potrzebne przybory:
Tłuczek, deska, nóż, duża patelnia, garnek.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami lub makaronem i ogórkiem konserwowym.
Uwagi:
Wódka dodaje specyficznego smaku, sprawdza się najlepiej. Ewentualnie można dodać 100 ml białego wytrawnego wina. Można nie polewać sosem, tylko podać usmażone mięso z cebulą i sos w sosjerce. Sos zresztą świetnie nadaje się do wszelkich mięs, makaronów czy pieczeni.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | white |