Składniki:
cynamon w laskach, goździki całe, pieprz czarny, sól, czuszki, curry, kmin rzymski, kolendra, Vegeta, mączka ziemniaczana, 1 duża cebula, 6 ząbków czosnku, papryka zielona, przecier pomidorowy, butelka ciemnego sosu sojowego, 14 sztuk skrzydełek kurczaka.
Jak przyrządzić?
Odcinamy z skrzydełek końcówki lotek do zgięcia, zamaczamy na 1,5 godziny w ciemnym sosie sojowym, Dajemy oliwę z oliwek na dno garnka, podgrzewamy do wrzenia, wrzucamy czosnek z cebula, cebula pokrojona w kosteczkę, i czosnek pokrojony w kosteczkę, i prażymy na małym ogniu aż się zeszkli, w międzyczasie nalewamy do osobnego naczynia 3 szklanki dobrej wody, i dodajemy po kolej do tej wody – 1 łyżkę stołową przypraw, wrzucamy 5 czuszek, dodajemy 1 łyżkę stołową pieprzu czarnego, 4 goździki i jedną średnią laskę cynamonu, 1 łyżkę soli, i jedna łyżkę Vegety – wszystko mieszamy w garnku z wodą (woda ma być zimna!), wlewamy całość do naczynia ze szkloną cebula i czosnkiem, wszystko ma się teraz zagotować, po zagotowaniu bierzemy wszystkie skrzydełka (poprzednio mają być wyleżakowane w czarnym sosie sojowym przez 1,5 godziny), wyciskamy trochę tego sosu sojowego i wrzucamy do garnka z wodą, dolewamy dobrej wody do poziomu aż skrzydełka będą przykryte, gotujemy na małym ogniu po zagotowaniu całości pod przykrywką. Jak skrzydełka będą miękkie, dodajemy zieloną pokrojoną w kostkę paprykę i 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, gotujemy pod przykryciem około 30 min, aż papryka będzie miękka. Wyłączamy gaz, czekamy aż ostygnie całość, wlewamy do szklanki naszego wywaru, dodajemy do tej szklanki mąkę ziemniaczaną (około 2-3 czubatych łyżek – zależy jak chcemy gęste) i idealne wymieszajmy, wlewamy to do garnka i gotujemy jeszcze na małym ogniu około 10 min.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem lub kaszą, i z zestawem surówek (koniecznie!, ponieważ potrawa jest ostra!)Surówka:Kapusta lodowa pokrojona w pasemka, pomidory obrane ze skórki pokrojone w kostkę, ogórek obrany pokrojony w kostkę, szczypiorek drobno pocięty, parę ząbków czosnku drobno pokrojonego, doprawiamy lekko Vegetą. SMACZNEGO!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 80 zł |
Autor | TokOne |