Składniki:
Mąka, ziemniaki, boczek, ser biały, cebula, olej, pieprz, sól, jaja.
Jak przyrządzić?
Pierogi ruskie, czyli jedno z najlepszych i najbardziej lubianych polskichdań, a w portalach kulinarnych można znaleźć chyba z milion przepisów na ich przygotowanie. Ja lekko zmodyfikowałem klasyczną recepturę, dodając do farszu boczek i podając pierogilekko uprażone. Przygotowuję je rzadko, bo na ich lepienie trzeba zarezerwowaćsobie przynajmniej pół dnia, zawsze jednak warto.Receptura: weź kilo mąki pszennej, dodaj dwa jaja, łyżkę oleju i tyle wody, byciasto nie kleiło się, a jednocześnie było elastyczne. Odstaw pod ściereczkąprzynajmniej na godzinę. W tym czasie ugotuj nieco ponad kilogram ziemniaków,które następnie utłucz z serem. Do farszu dodaj też sporo zrumienionej naoleju cebuli i drobniutko pokrojony boczek, też zrumieniony. Farsz przyprawsolą, świeżo mielonym pieprzem (farsz powinien być dość pikantny)i odrobinąmajeranku. Wszystko dokładnie wymieszaj.Ciasto rozwałkuj cieniutko, podsypując stolnicę mąką. Wykrawaj krążki zapomocą filiżanki. Na każdy krążek nakładaj farsz i dokładnie zlep. Dobrepierogi są szczelnie wypełnione farszem, a jednocześnie nie mają za dużociasta. Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, ok. trzech minut odwypłynięcia. Potrawa jest gotowa.
Jak podawać?
Już natalerzu okraszam je stopioną słoniną, sypię pieprzem i odrobinąszczypiorku dla koloru i smaku oczywiście:). Mniam!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | st.grzegorz |