Składniki:
ser biały, mięta (świeża), sól, pieprz, śmietana 18%, oliwa z oliwek, liście sałaty.
Jak przyrządzić?
30 dag sera białego rozdrabniamy w miseczce, dodajemy posiekaną świeżą miętę (pół garści) do tego soli i pieprzu według uznania, ale musi być ostre, na koniec śmietana 2 łyżki. Łączymy razem wszystko. Formujemy małe kuleczki i układamy na liściach sałaty, polewamy delikatnie oliwą z oliwek.
Potrzebne przybory:
Miska, tłuczek do ziemniaków.
Uwagi:
Świetne do piwka, ale na śniadanie też rewelacja. Danie to pochodzi prawdopodobnie z kuchni łemkowskiej... oliwa z oliwek to udoskonalenie, bo w starym przepisie polewane były słoniną stopioną ze skwarkami (bleeee)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Fredziszczonka |