Hawryłki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

ser biały, mięta (świeża), sól, pieprz, śmietana 18%, oliwa z oliwek, liście sałaty.

Jak przyrządzić?

30 dag sera białego rozdrabniamy w miseczce, dodajemy posiekaną świeżą miętę (pół garści) do tego soli i pieprzu według uznania, ale musi być ostre, na koniec śmietana 2 łyżki. Łączymy razem wszystko. Formujemy małe kuleczki i układamy na liściach sałaty, polewamy delikatnie oliwą z oliwek.

Potrzebne przybory:

Miska, tłuczek do ziemniaków.

Uwagi:

Świetne do piwka, ale na śniadanie też rewelacja. Danie to pochodzi prawdopodobnie z kuchni łemkowskiej... oliwa z oliwek to udoskonalenie, bo w starym przepisie polewane były słoniną stopioną ze skwarkami (bleeee)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt7 zł
AutorFredziszczonka

Hawryłki: Podobne przepisy

Powiązane Tematy