Składniki:
wersja light: jabłka, cynamon, miodek, rodzynki;
wersja na bardzo szary wieczór wymaga zakupu dodatkowo lodów śmietankowych z bakaliami i bitej śmietany.
Jak przyrządzić?
Myjemy jabłka i wydrążamy z nich środki z pestkami, ale nie przebijając się na wylot.Dobrze jest też naciąć ścianki do połowy tak jakbyśmy chcieli nie do końca pokroić jabłka na kawałki. Do środka jabłka wsypujemy cynamonu wg. uznania (ja biorę 3 szczypty na jabłko) i obracając rozprowadzamy cynamon po wszystkich ściankach. W przypadku mało słodkich jabłek dodaje do środka łyżeczkę miodu i kilka rodzynek. Całe jabłko zawijam w aluminiową folię. Można je piec w mocno nagrzanym piekarniku około 10-15 minut, w zależności od twardości jabłek.Polecam również wstawienie takich jabłek do gotowania na parze, ale oczywiście w folii aluminiowej, trwa to również około 15 minut. W wersji bardziej kalorycznej po upieczeniu dodaję gałkę lodów śmietankowych i bitą śmietanę.
Potrzebne przybory:
Folia aluminiowa, nóż, łyżeczka.
Jak podawać?
W wersji light jabłko należy wyjąć z folii i wstawić najlepiej do jakiejś małej salaterki, gdzie dzięki nacięciom rozkłada się troszkę jak kwiatek.- Wersję na gorsze dni polecam urozmaicić o gałkę lodów śmietankowych, które można od razu kupić z bakaliami i dodać na wierzch bitej śmietany, wszystko powinno zacząć się rozpuszczać, więc dobrze mieć w pogotowiu łyżeczkę do szybkiej konsumpcji.
Uwagi:
Jedno duże jabłko starcza dla jednej osoby. Dobrze jest też przed pieczeniem naciąć ścianki do połowy tak jakbyśmy chcieli nie do końca pokroić jabłka na kawałki. Ciężko mi polecić najlepszą odmianę jabłek do pieczenia, ale mi najbardziej smakują przygotowane w ten sposób twarde i soczyste jabłka. Długość pieczenia zależy od tego czy lubicie miazgę, czy trochę rozpadającą się wersję.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Casti |