Składniki:
Ziemniaki - najlepiej aby były to ziemniaki średnie bądź duże.
Jak przyrządzić?
Przepis ten zamieszczam, bo jest to szybki, wygodny i sprawdzony sposób na dobre ziemniaki - może ułatwić życie niejednej gospodyni. Nie wymaga wcześniejszego obierania ziemniaków ze skóry ani gotowania wody, sprawia, że ziemniaki smakują lepiej i pozostawia w nich wiele wartości odżywczych (które zostają zatrzymane pod nieobraną skórką). Bierzemy tyle ziemniaków, ile chcemy zrobić, myjemy je, każdego nakłuwamy w różnych miejscach nożem, następnie wkładamy do mikrofalówki (bez żadnych talerzy, po prostu kładziemy na szklanej podstawce, na dnie). Nastawiamy maszynkę na ok. 5 min. Czas ustalamy w zależności od wielkości ziemniaków (ew. mocy kuchenki mikrofalowej) - 5 min. dla ziemniaków średniej wielkości, ok 7 - 8 min. dla dużych; małe stosunkowo mniej. Po upływie tego czasu obracamy ziemniaki jakby na drugą stronę i powtórnie nastawiamy mikrofalówkę na taki sam czas jak za pierwszym razem. Po skończeniu pracy mikrofali ziemniaki są gotowe. Ziemniaki należy obrać ze skóry (co nie sprawia dużego problemu - skórka łatwo odchodzi, a do tego każdy może sam obrać sobie ziemniaka na talerzu), według uznania posolić. Podczas robienia się ziemniaków można sprawdzić raz na jakiś czas, czy są już miękkie i np. wcześniej je wyciągnąć, by się nie zeschły. Smacznego :)
Potrzebne przybory:
Mikrofalówka.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | lasofell |