Kapuśniak kwaśny i ostry

Przepis kulinarny

Składniki:

1kg kwaśnej kapusty, kilka ziemniaków, 30 dag wędzonego boczku, 1 średnia cebula, papryka ostra, łyżka mąki, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Na boczku gotujemy bulion (opcjonalnie można na świeżych warzywach ale niekoniecznie może być bez). Boczek kroimy na kostkę i do garnka. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaczki będą miękkie, dodajemy kapustę odciśnięta z soku, pokrojoną. Gotujemy na małym ogniu 20 min. W międzyczasie kroimy drobno cebulę, podsmażamy na oliwie. Do soku z kapusty dodajemy mąkę i paprykę, mieszamy. Wszystko na patelnie do cebulki. Gdy zgęstnieje, dodajemy do zupy. Gotowe. Smacznego.

Uwagi:

Do bulionu można zawsze dodać kostkę wołową do smaku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
AutorAndrzej

Kapuśniak kwaśny i ostry: Podobne przepisy

Kapuśniak kwaśny i ostry: wypróbuj również

Powiązane Tematy