Składniki:
schab bez kości, pieczarki, masło, oliwa, cebula cukrowa, żółty ser, jajka, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem odstawić na dziesięć do piętnastu minut. Pieczarki oczyścić, pokroić i w plasterki i udusić na maśle doprawiając do smaku (pieczarki szybciej puszczą wodę, jeżeli na początku smażenia posolisz je). Pokrojoną w drobną kostkę cebulę trzeba zeszklić na oleju. Bierzemy się za kotlety, wiadomo jajo, bułka tarta (osobiście dodaję przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku do jajka, ale ja dodaję czosnek prawie do wszystkiego) panierujemy i na patelnię. Na usmażonego na złoty kolor schabowego, nakładamy pieczarki i cebulę a następnie przykrywamy żółtym serem. Tak przygotowane kotlety wkładamy do rozgrzanego piekarnika (około 160 stopni) i czekamy aż ser się rozpuści i ładnie zespoli wszystkie składniki. Po wyjęciu z piekarnika położyć na wierzchu listek pietruszki, podawać z ziemniaczkami i surówką. Życzę smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Mako |