Składniki:
mięso wołowe w całości ok. 700g, ocet balsamiczny, liść laurowy, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, 1 ząbek czosnku, łyżka miodku, łyżka oliwy, łyżeczka majeranku. Niezbędna będzie strzykawka i igła z apteki (jak największe).
Jak przyrządzić?
Zaprawa:
do ćwiartki szklanki wrzątku dodajemy ocet balsamiczny, 2 liście laurowe pokruszone, pieprz, sól, czosnek, majeranek i miód. Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Wywar przelewamy przez sitko z ligniną, bądź filtr do kawy, żeby pozbyć się śmieci. Do odcedzonej zaprawy dodajemy łyżkę oliwy. Taką zaprawę przy użyciu strzykawki i igły wstrzykujemy do mięsa na różnych głębokościach.Naładowane zaprawą mięso pakujemy w worek foliowy i zostawiamy w lodówce na noc.
Przygotowanie do smażenia:
Kroimy mięso na plastry grubości ok. 1,5 cm i kładziemy na mocno rozgrzaną patelnie wysmarowaną niewielka ilością oleju. Mięsa nie można kłaść za gęsto na patelni, bo puści sok i się udusi, a nie wysmaży. Mięso obsmażamy po ok. 2-3 minut na każdej stronie. Ściągamy z patelni i każdy plaster owijamy folią aluminiową. W folii aluminiowej pozostawiamy mięso na talerzu na ok. 7 min. w ten sposób steki dojrzewają.
Potrzebne przybory:
Strzykawka, igła, sitko, lignina, patelnia teflonowa/żeliwna.
Jak podawać?
Podawać z czym się podoba, ale polecam czerwone wino i duszoną rukolę z czosnkiem i oliwą z oliwek.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | fasbinder |