Składniki:
10 całych jaj, 2 szklanki cukru kryształu, 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki suchego maku, 2 płaskie łyżki sypkiego kakao, 2 kostki margaryny, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 małe słoiki powidła śliwkowego, duża paczka biszkoptów.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku. Ubić pianę z białek i, razem z mąką i proszkiem, dodać do utartej masy z margaryny (surowe). Ciasto podzielić na 3 części: jedną pozostawić białą, do drugiego ciasta dodać suchy mak, do trzeciego ciasta dodać kakao.
Przygotowanie do pieczenia: ciasto białe - powidło - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto z makiem - powidło - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto kakaowe. Piec w temp. 150 stopni C ok. 1 godz.
Potrzebne przybory:
Garnek, mikser, trzepaczka, miska.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |