Katarzynka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

10 całych jaj, 2 szklanki cukru kryształu, 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki suchego maku, 2 płaskie łyżki sypkiego kakao, 2 kostki margaryny, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 małe słoiki powidła śliwkowego, duża paczka biszkoptów.

Jak przyrządzić?

Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku. Ubić pianę z białek i, razem z mąką i proszkiem, dodać do utartej masy z margaryny (surowe). Ciasto podzielić na 3 części: jedną pozostawić białą, do drugiego ciasta dodać suchy mak, do trzeciego ciasta dodać kakao.
Przygotowanie do pieczenia: ciasto białe - powidło - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto z makiem - powidło - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto kakaowe. Piec w temp. 150 stopni C ok. 1 godz.

Potrzebne przybory:

Garnek, mikser, trzepaczka, miska.

Jak podawać?

Do kawy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
Porcjewiele
AutorAlice

Katarzynka: Podobne przepisy

Katarzynka: wypróbuj również

Imię dla dziecka

... mamy już siedem Katarzynek, cztery Wiktorie i pięć Andrzejków. Imiona piękne, ale chciałabym coś oryginalnego, oczywiście bez przesady! Pamiętam jak w szkole podstawowej nabijałam się z dziewczynki ...

dawno temu

Powiązane Tematy