Składniki:
Ciasto:4 jajka, 20 dag cukru pudru, 1/2 kostki margaryny, 20 dag mąki, sok i skórka z 1 cytryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, 1/2 szklanki wody, 3/4 szklanki kaszy manny, 1 łyżka masła, 1 żółta galaretka.
Krem:
1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka kwaśnej śmietany, sok z cytryny, galaretka lub polewa.
Jak przyrządzić?
Margarynę, cukier, żółtka utrzeć do białości. Ubić pianę z białek na sztywno. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, a na koniec dodać pianę, lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez 30-40 min. Jabłka zetrzeć na tarce. Wodę zagotować z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Gdy zrobi się syrop, dodać jabłka i smażyć na małym ogniu. Do wysmażonych jabłek, dodać kaszę mannę, masło i smażyć, aż kasza rozgotuje się. Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody. Wymieszać i gorące wyłożyć na placek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawać po łyżce śmietany. Do smaku dodać sok z cytryny.Przełożenie placka:Ciasto - gorące jabłka - masa (po wystygnięciu jabłek).Wierzch zalać galaretką lub polewą.
Potrzebne przybory:
Garnek, mikser, trzepaczka, miska, łyżka drewniana.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |