Składniki:
Polędwica wołowa - 2 kawałki ok. 250g, tost - 2 kromki, masło - 2 łyżki, mąka pszenna - 2 łyżki, pieprz zielony marynowany - 2 łyżki, śmietana 22% - 1 łyżka, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz czarny mielony.
Jak przyrządzić?
Na maśle usmażyć na złoty kolor kromki z chleba tostowego. Polędwice spłaszczyć dłonią i uformować okrągły kształt. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć około 4 minut z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia podlać trochę wodą ok. 150g i dusić z jedną minutkę, dodać pieprz marynowany i śmietanę. Poddusić do zgęstnienia. Na talerzu położyć. Na tost plaster polędwicy. Na polędwicę znowu tost i polędwicę. Wszystko polać sosem powstałym na patelni.
Jak podawać?
Podawać z ryżem i warzywami nabitymi na szpikulec od szaszłyka.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | eduszo |