Składniki:
3/4 szklanki ryżu, pół kostki masła, kostka bulionu, łyżeczka curry, papryka czerwona, mała cukinia, marchew, podwójna pierś z kurczaka, sól, pieprz, papryka ostra.
Jak przyrządzić?
Piersi pokroić w paski i obsmażyć na patelni, zdjąć i odstawić. Przygotować bulion z gorącej wody i kostki - ok. 3/4 litra. Na tej samej patelni stopić masło i wsypać ryż. Ryż smażyć mieszając aż lekko zbrązowieje, dodać curry i podlać bulionem ok. 2 cm ponad ryż. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Pokroić marchew, i cukinię w pół talarki, paprykę w kostkę. Po ok. 10 min. dodać marchew i sprawdzić i dolać bulionu, jeśli ryż wchłonął wszystko. Następnie dodać cukinię i paprykę. Doprawić pieprzem i papryką. Można dodać soli lub Vegety, jeśli potrzeba. Gotować do miękkości marchewki i podlewać bulionem. Podawać jak bulion wyparuje i wszystkie składniki będą miękkie.
Potrzebne przybory:
Głęboka patelnia lub rondel.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | skulinka |