Składniki:
KRUCHE CIASTO:
15 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag cukru, 1 jajko, 10 dag masła.
MASA:
300 ml mleka, 10 dag cukru, opakowanie budyniu waniliowego na 1/2 l mleka, 1/4 l gęstej śmietany.
NADZIENIE:
50 dag rabarbaru, łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 125 ml syropu z malin, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru pudru.
Jak przyrządzić?
KRUCHE CIASTO:Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodając cukier oraz jajko, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozłożyć w natłuszczonej formie, podciągając brzegi do góry na wysokość ok. 2 cm. i schłodzić w lodówce.MASA:Mleko zagotować z cukrem. Proszek budyniowy rozprowadzić w kilku łyżkach wody i wlać na gotujące się mleko. Następnie, cały czas mieszając, wlać śmietanę. Masę włożyć na ciasto w formie. Tak przygotowane ciasto piec ok. 50 min. w temp. 175 stopni C, a po upieczeniu wystudzić.NADZIENIE:Rabarbar umyć, pokroić w 3 cm kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać 200 ml wody, cukier, syrop, malinowy oraz sok z cytryny i dusić ok. 5 min.Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującego się rabarbaru. Po zagotowaniu mus schłodzić w lodówce i pozostawić go tam, aż zacznie tężeć. Gotowe nadzienie wyłożyć na wystudzone ciasto i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | kamila |