Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
8 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku, 3 łyżki kakao.
Krem orzechowy:
Puszka mleka skondensowanego słodzonego, 3 szklanki zmielonych orzechów, 1 kostka masła.
0,75 litra śmietany kremówki, 4 śmietany fixy, 5 łyżek cukru pudru.
Dżem morelowy.
Do nasączenia ciasta:
1 szklanka gorącej wody, 4 łyżki cukru pudru, po kilka kropel aromatu migdałowego i pomarańczowego,wszystko wymieszać.
Czekolada do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: ubić pianę z białek, powoli wsypać cukier, dodać żółtka i długo ubijać. Na końcu dodać mąką wymieszaną z kakao i proszkiem. Wylać na tortownicę i piec około 1 godziny w temperaturze 175 stopni. Wystudzić i przekroić trzy razy, żeby mieć 4 części.
Krem orzechowy: mleko mocno podgrzać ciągle mieszając, wymieszać z orzechami, wystudzić. Robotem rozmieszać masło, dodać masę orzechową, wymieszać.
Ubić kremówkę z cukrem i śmietaną fix.
Składanie tortu: warstwę ciasta posmarować kremem orzechowym. Znów ciasto, posmarować dżemem i bitą śmietaną. Ciasto, reszta kremu orzechowego. Na wierzch ostatnią warstwę ciasta, nałożyć resztę kremówki, można część zostawić do dekoracji, posypać pokrojoną lub startą czekoladą. Każdą warstwę ciasta nasączyć przed nałożeniem kremu.
Uwagi:
Bardzo proste do zrobienia. Przepis na dużą tortownicę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | MilenaW |